Ergonomie, opleiding en wringsystemen

de link naar de promotie van makro t.e.m. 16/12/2014:

http://catalogues.metro-group.com/makro-belgie-nl/non-food-25-1/page/66-67

 

Ergonomie is een thema waar wij, reeds gedurende verschillende jaren en elk jaar opnieuw veel aandacht aan besteden, o.a. via opleidingen.

We hebben gemerkt dat jaarlijks wel iemand is in ons team die een operatie ondergaat aan de pols als gevolg van overbelasting. Ook rugproblemen zijn helaas typisch en eigen aan de job. Het zijn zaken die eigenlijk te vermijden/ te verminderen zijn door aangepast materiaal én bovendien het werkcomfort verhogen. Een operatie komt eigenlijk te laat; wij beogen om preventief te werken zodat het niet tot een operatie en langdurige afwezigheid hoeft te komen.

Het is bovendien een blijk van waardering als u meedenkt aan de gezondheid van uw huishoudhulp.

Een telkens weerkerend en vaak voorkomend probleem, dat wij ondanks de inspanning van de opleidingen blijven vaststellen is overbelasting van het polsgewricht, elleboog en dikwijls ook de nek.

Deze klachten komen praktisch telkens terug als een gevolg van het herhaaldelijk uitwringen van dweilen.
Op de opleiding wordt er op gewezen dat een variatie in de houding van uitwringen kan helpen om het probleem te verminderen.

Wij stellen vast dat het variëren van houding niet altijd voldoende is: dan kan het helpen om hulpmiddelen te gaan gebruiken die het uitwringen makkelijker maken.

Hieronder stellen wij 2 mogelijke hulpmiddelen voor die effectief zijn gebleken en die wij kunnen aanbevelen. Wij raden aan om te overleggen en rekening te houden met de voorkeur van de huishoudhulp. Er zijn uiteraard nog andere goede manieren om te wringen. Wij appreciëren alle feedback hierover, zodat we die kunnen delen met onze medewerkers.

De onderstaande 3 modellen stellen wij ter beschikking om te testen: u kan ze bij ons komen bezichtigen/ testen en zelfs in bruikleen krijgen indien gewenst.

1/ Wringboy (vermop)

wringboy pers

wringboy pers

wringboy pers

wringboy pers

Dit is een soort pers: het vocht wordt uit de dweil geperst door de geperforeerde bodem (vergelijk het met een grote lookpers). De wringboy is initieel bedoeld voor de wringboy- doeken, maar kan in feite gebruikt worden voor alle soorten dweilen. De dweilen worden niet volledig, maar wel grotendeels droog geperst. Minder ergonomisch voor de rug aangezien nog steeds dient te worden gebukt.

2/ Splash Duck

splash duck

splash duck

splash duck pers

splash duck pers

 

Dit systeem viel in de smaak bij enkele mensen die effectief last hebben met de polsen:
De dweil (om het even welk type) wordt langs de bovenzijde tussen de rollen geleid en tussen de rollen uitgeperst door aan de hendel te draaien. Met de pedaal regel je de mate waarin de rollen tegen elkaar worden geklemd en dus de vochtigheid van de dweil. Met dit systeem kan de dweil quasi kurkdroog worden geperst. Minder ergonomisch voor de rug aangezien nog steeds dient te worden gebukt.

3/ Leifheit reinhaus: zeer robuuste pers, mét vlakke “mopper”. Werd op de opleiding van 24/6/2014 door het merendeel van onze medewerkers erg enthousiast onthaald (werd meegebracht door de instructrice). Naast het feit dat er niet gewrongen dient te worden met de polsen, dienen de handen niet te worden natgemaakt. In tegenstelling tot de twee voorgaande systemen dient er ook niet te worden gebukt: rugsparend. In vergelijking met de twee voorgaande systemen is dit systeem misschien wel de “rolls royce“. Iets duurder, maar erg robuust en handig. Enkele bestaande klanten (o.a. iemand met een hernia) beamen de goede werking en degelijkheid. De degelijke doeken kunnen ook in de wasmachine worden gewassen.

4/ Er zijn nog tal van andere systemen mogelijk die degelijk zijn en effectief.

Hebt u dergelijke systemen, dan delen we graag die informatie met de andere klanten.
Stuur ons indien mogelijk een foto en winkel en richtprijs, en we voegen ze toe aan de lijst.

Geef ook gerust een reactie aan de onderzijde van de pagina van uw ervaringen.

PRIJZEN/ VERDELERS (onvolledige lijst)

vooraleer over te gaan tot aankoop, overleg aub met je huishoudhulp, zodat zeker het gepaste systeem wordt aangekocht.

Richtprijs voor Wringboy: 46,76 euro (afgehaald bij “Salubris” te Beernem; verzending mogelijk mits meerprijs van 12,5 euro: www.salubris.be)

Richtprijs voor Splash Duck: 62,07euro (afgehaald bij “Salubris” te Beernem; verzending mogelijk mits meerprijs van 12,5 euro: www.salubris.be)

Richtprijs voor Splash Duck: 69,0 euro (afgehaald bij “franco- Belge” te Gent-centrum (Belfortstraat); demonstratie ter plekke mogelijk: www.francobelge.be )

Richtprijs voor Leifheit reinhaus+ vloerwisser: tussen 75 en 100 euro (o.a. bij Makro; ook in andere (doe-het-zelf) -zaken)).

U vindt de producten ongetwijfeld op nog andere plaatsen; u kan uw ervaringen ook delen, onderaan via de reacties op deze pagina, wat ongetwijfeld wordt geapprecieerd door de andere klanten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *