Maandag 1 juli: Saint Jean Pied de Port – Pamplona. (70 km.)

Vannacht heb ik in een refuge geslapen met 16 bedden, allen bezet.
Ik heb heel slecht geslapen, en de merendeel van de slaapgelegenheidsparntners ook.
Gisteravond heb ik afgesproken met 3 andere fietsers om samen de tocht over de Ibañeta pas te maken (1057 meter hoogte over 28 km). Deze morgen om 6 uur opgestaan, en na het ontbijt die niet meer was dan chocolade poeder aangelengd met warm water, brood en konfituur sloeg de kerkklok juist 7 uur toen we het stadje uitreden. We hadden onze lichten aangestoken in het nog halfduister en met nevel omhuld bergland.
Mijn 3 fietsgenoten waren Xavier die reeds voor de 4de keer de camino per fiets reed, en de leiding voor zijn rekening nam, na goede afspraken te hebben gemaakt, en zijn vriend Heins, ook een routinéé, beiden uit de buurt van Aachen, en Ernesto van ergens in de middle of Mexico. Om 10u30 waren we, na 3 korte stops om een beetje te eten en drinken boven. Na wat foto’s te hebben genomen zijn we afgedaald naar Roncevalles, waar we onze pelgrimspassen lieten afstempelen, en een papier moesten invullen met ondermeer vragen over de beweegredenen van onze pelgrimstocht. We bezoeken de kerk en het klooster, en drinken voor het eerst Spaanse koffie. Rond 12u30 vertrekken we, en ondanks dat Roncevalles nog op een 900 meter hoogte ligt, is het reeds zeer warm. Na nog een 2-tal kleine bergjes beklommen te hebben komen we rond 16 uur in Pamplona aan, waar we zeker één uur gezocht hebben om de refuge te vinden.
De refuge is een omgebouwde kerk met meer dan 100 bedden in het centrum van de stad.
De trapas van de fiets van Ernesto die hij nieuw gekocht heeft voor zowat 325 euro in een Decathlon heeft het begeven. Gelukkig vinden we een fietsmaker die het nog deze avond kan repareren. Ernesto is 20 jaar, leert voor advokaat. Iemand die zo attent is, zo behulpzaam, vlot en aangenaam in de omgang heb ik zelden meegemaakt, wij hebben nog onze gegevens uitgewisseld. ’s Avonds zijn we nog samen gaan eten, maar niet te lang, want we moesten om 22 uur binnen zijn. Ook met dank aan Xavier, voor de vele uitleg die ik ontvangen heb voor het vervolg van mijn reis, ik denk zonder u waren we niet in Pamplona geraakt, en aan Heins, het was fijn jullie te ontmoeten.
Na de zware dag van vandaag neem ik morgen een rustdag. Ik had graag nog een tijdje meegereden, maar iets in mij zegt dat ik het niet mag doen.

5 xavierheinzernestoibaneta
korte pauze beklimming Ibañeta met Xavier, Heins, en Ernesto

5 ibaneta
boven Ibañeta

5ernesto
met Ernesto aan tafel in Pamplona

Dit bericht is geplaatst in Compostela. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *